Pastasås med Vindelskinka och soltorkade tomater

Det här är en av mina vardagsfavoriter! Inte den allra billigaste rätten, men väääldigt god och busenkel att göra. Sätt igång pastavattnet så är allt klart när tagliatellen kokat färdigt!

Receptet har sin grund i en rätt som min kära vän Ingalill lärde mig. Sedan saknade jag någon ingrediens, glömde en annan, la till en ny, och så blev det den här såsen!
Kraftiga smaker i varje ingrediens gör att man inte behöver så mycket, så trots Créme Fraichen blir det inte någon särskilt tung måltid.

Mängden ingredienser är ungefärliga. Ta det på en höft.

Jag använder
vindelrökt skinka, som har en underbar, kraftig rökt smak samtidigt som den oftast är billigare än de flesta andra (blekare) sorter.
Soltorkade tomater på burk finns i många varianter. Är man riktigt lat köper man de färdigstrimlade.



Pastasås med Vindelrökt skinka och soltorkade tomater

Grejer du behöver:  en liten kastrull till såsen + en kastrull till pastan; en vass kniv el. en sax; ev. skärbräda; mått ifall du inte vill höfta; slev att röra om med; durkslag till pastan (om du inte kör studentkorridorsvarianten och försöker fånga tagliatellen med kastrullocket...)

Ingredienser

4-6 soltorkade tomater
4-6 skivor vindelrökt skinka (eller annan smakrik rökt skinka)
1 tsk oregano
1/2 tsk basilika
svartpeppar
1 dl vitvin (matlagningsvin går utmärkt)
1/2 dl Créme Fraiche
en nypa strösocker

Så här gör du:

Strimla eller klipp tomaterna i småbitar, och gör detsamma med skinkan. Fräs tomater och skinka en stund i olja från tomatburken i en liten kastrull. Tillsätt kryddorna. Häll på vinet och låt det hela puttra en liten stund (koka inte för länge så att allt reduceras - då blir såsen lite väl tjock. Men du kan alltid späda med lite mer vin). Klicka ner Créme Fraichen, tillsätt sockret och låt blandningen småputtra på svag värme en liten stund. Smaka av.
Servera med tagliatelle.

Bek tipsar:
- kryddor kan som regel gärna tillsättas så tidigt som möjligt i matlagningen (om det inte är färska kryddor som används till garnering), eftersom de ger mer smak om de får koka med. Detta gäller i synnerhet peppar, som får större styrka vid kokning.
- socker i maten lyfter fram de övriga smakerna. Men det ska vara LITE socker som smakhöjare, inte så mycket så att allt blir sött.

Pollo alla Marsala (Marsalakyckling) med polenta och soltorkade tomater

En ny favorit från matlagningskursen i höstas!
Marsalavin är ett italienskt starkvin. Den söta varianten dricks främst till desserter (eller, tja, när man vill), men vinet passar utmärkt till matlagning också! På Systembolaget finns Marsalavin på hel- och halvflaskor, och den mindre räcker till dubbel sats av det här receptet. I originalreceptet anges torrare marsalavin, som t.ex. Pellegrino. Jag har dock bara gjort den med det söta Vecchioflorio vilket blir alldeles utmärkt, och den sorten är dessutom suveränt god till choklad (vilket jag kommer att presentera senare).
Som tillbehör väljer jag stekt/grillad polenta, dvs. majsgryn som kokas i vatten, vilket ger sötma som bryter av mot den ganska kryddiga såsen. Man kan nöja sig med enbart kokad polenta, men jag lägger till några ingredienser efter ett recept från en förpackning. Polentan kan dessutom förberedas, så att man bara behöver steka eller grilla den just före serveringen.
En annorlunda rätt, god och mättande - och väldigt enkel att tillaga!

 

Bli inte förskräckt över längden på den här texten - det är mycket simplare än det ser ut!

Gör man både kycklingen, polentan och de föreslagna tillbehören bör det ta ca 1 - 1 1/2 timme från start till servering, och det är värt varenda minut.

Grejer du behöver till alltihop: 1 kastrull (eller stekpanna) med lock för kycklingen; 1 kastrull för polentan; stekpanna till polentan; 1 liten kastrull för gurkan (om du inte diskar ur polentakastrullen, förstås); en pajform el. liknande, helst med löstagbar botten; skärbräda; kniv; rivjärn; ett fat för mjölet; visp; träslev; papper att lägga kycklingen på (t.ex. en tidning); korkskruv (om du ska dricka vin till, och det ska du väl!)

162082-3
 Pollo alla Marsala (Marsalakyckling)

4 portioner.


 Ingredienser

4 medelstora kycklingfiléer

Vetemjöl

25 g smör (till stekning)

2 msk olivolja

1 ¾ dl. torrt marsalavin

4 msk kycklingfond

25 g smör (till såsen)

Salt

Svartpeppar

 


Gör så här:

Om du ska ha polenta till, börja med den så hinner den stelna och svalna tills kycklingen är färdig.

 

Krydda mjölet med lite salt och peppar, och häll ut det på ett fat.

Lägg kycklingfiléerna på ett papper (för hygienens skull – se nedan). Banka ut filéerna en aning (dock inte helt platta), vänd dem i mjölet och skaka av. Hetta upp smör och olja i en kastrull (eller stekpanna) tills smöret börjar skumma. Lägg i kycklingen och bryn ca 3 minuter på varje sida.

Häll i marsalavinet, rör om och låt det koka upp. Lägg på lock och låt det sjuda i 25-30 minuter eller tills filéerna är klara. Vänd filéerna då och då. (Om du gör dubbel sats, flytta om så att alla filéer kommer ner i vätskan då och då.)

Ta upp filéerna ur pannan och håll dem varma (under folie eller mellan två tallrikar; det är inte hela världen om de kallnar lite eftersom man senare kan lägga ner dem i såsen igen en stund).

Häll kycklingfonden i marsalavinet, låt det koka upp och sedan koka i ett par minuter. Vispa ner det mjuka smöret och smaka av med salt och svartpeppar.

 

OBS! Det kan behövas mer kycklingfond än angivet. Eller mer vin. Du får helt enkelt prova dig fram, men kom ihåg att låta såsen koka en stund efter att du kryddat med peppar innan du smakar av, eftersom pepparn blir starkare vid kokning.



 Polenta med soltorkade tomater

4-6 portioner


 

Ingredienser

2 ½ dl. polentagryn

1 liter vatten

1 tärning grönsaksbuljong

2 dl. riven ost, t.ex. cheddar eller annan smakrik sort

Ca 15 soltorkade tomater, hackade i småbitar (finns färdigstrimlade på burk)

1 msk färsk oregano el. 1 tsk. Torkad

2 msk smör

Salt

Svartpeppar

 


Gör så här:

Koka upp vatten och buljong. Vispa ner polentan, lite i taget. Fortsätt vispa några minuter. När polentan börjar tjockna, byt vispen mot en träslev. Fortsätt tills polentan är tjock (släpper från kanterna, sleven kan nästan stå upprätt). Ta då kastrullen av värmen och rör ner smöret.

Rör ner den rivna osten, de hackade soltorkade tomaterna och oreganon. Blanda väl.

Salta och peppra efter smak (jag är rätt sparsam här). Bred ut polentasmeten i en smord pajform, gärna en med löstagbar botten. Ställ åt sidan och låt svalna.

Just före servering: skär polentan i ”tårtbitar”. Stek bitarna i stek- eller grillpanna, eller grilla i ugn, tills de fått lite färg.




Tillbehör

½ gurka

½ dl. färsk hackad persilja

Smör till fräsning

 


Gör så här:

Dela gurkan på längden och kärna ur den. Skär den i skivor.

Hetta upp smör i en kastrull och fräs gurkan tillsammans med persiljan en stund.


 Billigare variant av menyn
Strunta i ost och/eller tomater i polentan.
Välj andra eller inga tillbehör.  

Dryck

Vitvin! Och här krävs ett som är friskt (för kycklingens skull) och smakrikt (för att matcha marsalavinet). Favoriten just nu är Chateau Coucheroy (2005), som hamnade på 3:e plats på vinprovarnas tio-i-topp-lista för 2006. Kostar för närvarande 96 kr. Men fråga personalen på Systemet om du vill ha ett billigare bra alternativ.

Öl kan nog funka också, men jag har inte provat själv. Tipsa gärna om du hittar något bra!


162082-4


 Bek tipsar 
  • HYGIEN är särskilt viktigt när man hanterar rå kyckling. Campylobacter är inte att leka med. Allt som kycklingen vidrör – knivar, fat, skärbrädor etc. -  ska rengöras NOGA innan de används till något annat (t.ex. skära gurka). Och tvätta händerna både före och efter hantering! Själv lägger jag aldrig rå kyckling direkt på skärbrädan, utan skyddar med en tidning.
  • Rå kyckling måste dessutom bli fullständigt genomstekt/kokt. Det får inte finnas minsta spår av blod! Men följer man ovanstående recept hinner filéerna bli väl genomkokta.
  • Polentan kan förberedas tidigare, så att man bara behöver skära upp och steka den när det är dags att äta. På så sätt kortar man tillagningstiden rejält när gästerna väl anlänt.
  • Även marsalakycklingen kan göras en liten stund i förväg så att man bara behöver lägga ner filéerna i såsen och värma upp det hela; den här rätten kräver inte minutpassning.
  • Just den här kombinationen lämpar sig bra för tallriksservering, eftersom var och en ändå bara ska ha en filé och det blir vackert när man lägger upp den grillade polentan, filén med rikligt med sås över och den gröna persiljegurkan ovanpå!

162082-5


Musselsås á lá Tora

Jag inviger matbloggen med en personlig favorit: musselsåsen!

Denna rätt lärde jag mig av en f.d. flickvän, som hade hittat den i något tipsblad från ett mejeri. Här har jag helt sonika döpt den efter henne (mest för att enbart ”musselsås” låter rätt tråkigt).

Musslor kan vara ett osäkert kort om man inte känner sina matgäster så väl, eftersom många har svårt för dessa skaldjur. Men gillar man dem är detta en toppenrätt, som passar till både ris och tagliatelle. Min bäste vän Jerker brukar tjata efter den här rätten varje gång vi ses!
Såsen är superenkel att tillaga, och fort går det; du hinner lätt göra såsen medan pastan eller riset kokar.



 

Musselsås á lá Tora

2, ev. 3 personer. Inte vet jag hur mycket ni äter! Men låt säga 2 vuxna och 1 barn då, eller 3 lättare luncher.


 Ingredienser 

1 burk Créme fraiche (2 dl)

1 konservburk musslor, ca 200 gram (även spadet)

1 tärning fiskbuljong

1 tsk örtkryddor (eller efter smak), t.ex. oregano, basilika och timjan.

1 vitlöksklyfta

1/2 – 1 dl. vitvin

Färsk hackad persilja

 

Ris (vanligt vitt parboiled) eller Tagliatelle


Grejer du behöver: 1 kastrull för ris el. pasta och 1 (mindre) kastrull för såsen; konservöppnare; kniv att hacka med; skärbräda; vitlökspress; korkskruv.

 

Gör så här:
Börja med riset/pastan (såsen kommer att bli färdig i lagom tid).

Låt Créme fraichen smälta ner i en kastrull. Rör ner musselspadet och vinet.

Smula ner buljongtärningen och kryddorna. Skala och pressa ner vitlöken. Låt såsen småputtra utan lock på svag värme tills det är dags att äta. Under tiden hackar du persiljan.

Ta kastrullen av värmen och lägg i musslorna (de ska INTE koka – då blir de sega – utan bara värmas). Strö över persiljan och servera!

 

Lättare variant

* Använd Lätt-Créme fraiche. Inte lika gott, dock. Såsen blir också tunnare, så man kan få minska på spadet/vinet.


 

Billigare variant

* Strunta i vinet. Om såsen blir väldigt tjock så späd med lite vatten.

* Strunta i persiljan.


 

Fortfarande gott fast inte lika gott

* Strunta i vitlöken.

* Använd fryst persilja.



162082-2

 

Dryck

Helst ett friskt och fruktigt vitvin (fråga personalen på Systemet om tips!). Annars vatten. Personligen tycker jag inte att öl passar till denna rätt. Och absolut inte söta drycker!



Bek tipsar (det här kan du hoppa över om du är lat och hungrig)

* Denna rätt lagas med konserverade musslor; den blir faktiskt inte alls lika god med färska! På så sätt blir den också billigare, och ingredienserna lättare att få tag på. Jag föredrar Limfjordsmusslor, men de flesta sorter duger – även om de blekare sorterna på glasburk inte brukar smaka lika mycket.

* Fiskfond på flaska är som regel för mild för den här rätten, och kräver att man kryddar mer själv. Med tärning blir det enklare.

* Vin som används i maten behöver inte vara detsamma som man ska dricka till – det känns rätt onödigt att offra ett riktigt fint vin på en sås - men det bör vara av samma typ, dvs. i fråga om friskhet, fruktighet etc. Matlagningsvin går dock oftast bra. Det finns olika sorter, och bäst är (förstås) de som görs på riktigt vin, t.ex. Zeta – men man klarar sig med de billigare sorterna (t.ex. Winborg) som innehåller konstgjorda smakämnen.

* Créme fraiche är ganska fet, så vill man ha en något magrare rätt använder man lättvarianten. Men då får man räkna med att det inte smakar lika gott, och det är en lite större risk att de syrliga ingredienserna (som t.ex. vin) får såsen att skära sig vid kokning (vad det än står på förpackningen, grrr!).

* Tagliatelle är MYCKET godare än spaghetti. Det är också lite dyrare, men värt varenda krona – om man köper rätt sort, vill säga. Det betyder som regel en som innehåller ägg, t.ex. Barilla eller Buitoni. Köp INTE de vederstyggliga billigvarianterna (oftast i idiotiska plastpåsar som går sönder) – de smakar mindre och man får koka dem i en kvart för att de inte ska vara sega som tuggummi. En lagom portion brukar vara 4-6 knyten (jag tar normalt 5).

   

Ta-daaa!

Jo, men snart!

:-D


162082-1