Pastasås med Vindelskinka och soltorkade tomater

Det här är en av mina vardagsfavoriter! Inte den allra billigaste rätten, men väääldigt god och busenkel att göra. Sätt igång pastavattnet så är allt klart när tagliatellen kokat färdigt!

Receptet har sin grund i en rätt som min kära vän Ingalill lärde mig. Sedan saknade jag någon ingrediens, glömde en annan, la till en ny, och så blev det den här såsen!
Kraftiga smaker i varje ingrediens gör att man inte behöver så mycket, så trots Créme Fraichen blir det inte någon särskilt tung måltid.

Mängden ingredienser är ungefärliga. Ta det på en höft.

Jag använder
vindelrökt skinka, som har en underbar, kraftig rökt smak samtidigt som den oftast är billigare än de flesta andra (blekare) sorter.
Soltorkade tomater på burk finns i många varianter. Är man riktigt lat köper man de färdigstrimlade.



Pastasås med Vindelrökt skinka och soltorkade tomater

Grejer du behöver:  en liten kastrull till såsen + en kastrull till pastan; en vass kniv el. en sax; ev. skärbräda; mått ifall du inte vill höfta; slev att röra om med; durkslag till pastan (om du inte kör studentkorridorsvarianten och försöker fånga tagliatellen med kastrullocket...)

Ingredienser

4-6 soltorkade tomater
4-6 skivor vindelrökt skinka (eller annan smakrik rökt skinka)
1 tsk oregano
1/2 tsk basilika
svartpeppar
1 dl vitvin (matlagningsvin går utmärkt)
1/2 dl Créme Fraiche
en nypa strösocker

Så här gör du:

Strimla eller klipp tomaterna i småbitar, och gör detsamma med skinkan. Fräs tomater och skinka en stund i olja från tomatburken i en liten kastrull. Tillsätt kryddorna. Häll på vinet och låt det hela puttra en liten stund (koka inte för länge så att allt reduceras - då blir såsen lite väl tjock. Men du kan alltid späda med lite mer vin). Klicka ner Créme Fraichen, tillsätt sockret och låt blandningen småputtra på svag värme en liten stund. Smaka av.
Servera med tagliatelle.

Bek tipsar:
- kryddor kan som regel gärna tillsättas så tidigt som möjligt i matlagningen (om det inte är färska kryddor som används till garnering), eftersom de ger mer smak om de får koka med. Detta gäller i synnerhet peppar, som får större styrka vid kokning.
- socker i maten lyfter fram de övriga smakerna. Men det ska vara LITE socker som smakhöjare, inte så mycket så att allt blir sött.

Kommentarer
Postat av: Lilla

Alltså...mums filibabba. Måste testa =)

Tack för en najs blogg (både denna och den andra *ler*)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback