Mustig spansk tomatsoppa med kanel

image7

Den här smakrika soppan får en annorlunda och spännande smak av kanel och anis. Min kompis Javier bjöd på den på min födelsedag och sedan har jag gjort den flera gånger, eftersom den är god, billig, enkel att göra mycket av och dessutom nyttig.
Javier serverade soppan med basilikaolja (en kruka färsk basilika som mixats med 1 dl olivolja) som ringlas över soppan i tallriken/skålen - vackert och extra gott! Färskt bröd med smör och lagrad ost är perfekt som tillbehör.

Muskotnöten kan man hoppa över om man vill - soppan blir god ändå. Sambal Oelek tar man efter smak. I originalreceptet tillsätts muskot och Sambal Oelek efter att soppan mixats, men jag tycker att det är lättare att kontrollera styrkan om de får koka med från början.



Mustig spansk tomatsoppa med kanel  


Grejer du behöver
: Rymlig kastrull; kniv; skärbräda; potatisskalare; mortel (att stöta anis i); stavmixer

 

Ingredienser:

 

2 vitlöksklyftor

1 rödlök

1 bit ingefära, "lillfingerstor"

olja till stekning, t.ex. rapsolja

1 tsk anisfrön

1 tsk kanel

1 kanelstång

1 tärning grönsaksbuljon

5 dl vatten

1 liter passerade tomater

½ - 1 tsk Sambal Oelek (chiliröra, säljs på burk)

Riven muskotnöt, cirka ¼ nöt.

 

Så här gör du:

 

Skala och finhacka ingefäran. Hacka rödlöken och vitlöken (pressa inte vitlöken ? det blir för vasst här).

Fräs ingefära, rödlök och vitlök i lite olja på medelhög värme. OBS! Vitlöken ska inte få färg.

Stöt anisfröna i en mortel och tillsätt dessa. Tillsätt kanel och kanelstång.

Smula ner buljongtärningen. Häll på vatten och passerade tomater.

Tillsätt Sambal Oelek och muskotnöt

Sjud soppan under lock i 15 minuter.

Ta kastrullen av värmen och TA BORT KANELSTÅNGEN.

Mixa soppan slät med stavmixer.


Linssoppa med Ajvar Relish

image1



Den här finfina soppan hittade jag i ett nummer av tidningen Buffé, som man får om man handlar med Ica-kort. Soppan är god, mättande, nyttig, lättlagad och dessutom billig!

Receptet kan med fördel dubblas, så att man får mycket att frysa in. Det blir då bortåt 3,5-4 liter, vilket motsvarar 7-8 portioner (5 dl. soppa och en macka är en bra lunch eller lättare middag).

Originalreceptet anger mild Ajvar Relish (en paprikaröra från medelhavsområdet) men jag tycker det blir mesigt och väljer hellre den starka. Det blir en smakrik men inte alltför kryddstark soppa.




Linssoppa med Ajvar Relish

3-4 portioner

  

Grejer du behöver: stavmixer (eller annan mixer); rymlig kastrull (stor gryta om du gör dubbel sats); kniv; skärbräda; slev; sil; (mortel att mala timjan i - eller så smular du bara mellan fingrarna)

 

Ingredienser

 

1 gul lök

1 purjolök

2 stora potatisar

2 dl. röda linser

2 tärningar grönsaksbuljong

1 liter vatten

4-5 msk Ajvar Relish (stark)

2 msk ketchup

½ - 1 tsk torkad timjan

Olja till stekning (t.ex. rapsolja)

Svartpeppar

Salt

 

Så här gör du:

 

Skölj linserna i en sil. Skala och hacka löken (grovhackat räcker eftersom soppan ska mixas). Skölj och strimla purjon. Skala potatisen och skär den i småbitar.

Fräs lök, purjo och potatis några minuter i olja i en rymlig kastrull.

Tillsätt linserna. Smula ner buljongtärningarna och häll på vattnet.

Rör ner Ajvar Relish och ketchup. Tillsätt malen timjan. Krydda med ett par kryddmått svartpeppar.

Låt soppan koka under lock i 15-20 minuter.

Ta kastrullen av värmen och mixa soppan med stavmixer. Smaka av med salt.

Tillsätt vatten om soppan är för tjock.

 

Bek tipsar:

- Förutom min elektroniska stektermometer är stavmixern min bästa vän i köket! Skaffa en - de är hyfsat billiga och värda varenda krona om man vill göra soppor, såser och liknande.
- Soppan är så enkel att göra att du gärna kan göra dubbel sats och frysa in. Du lär få minst 7 portioner.
- Soppan blir ganska tjock om man följer receptet, så man brukar behöva späda med vatten. Gör man dubbel sats kan man behöva späda ordentligt. En upptinad portion behöver dessutom ytterligare lite vatten vid värmning. Ett drygt recept alltså!
- Man kan förstås använda färsk timjan istället för torkad. Men då gäller det att man verkligen bara använder de små bladen och INTE får med timjankvistarna. Dels snurrar de in sig i mixern, dels är de inte trevliga att få i munnen.