Linssoppa med Ajvar Relish

image1



Den här finfina soppan hittade jag i ett nummer av tidningen Buffé, som man får om man handlar med Ica-kort. Soppan är god, mättande, nyttig, lättlagad och dessutom billig!

Receptet kan med fördel dubblas, så att man får mycket att frysa in. Det blir då bortåt 3,5-4 liter, vilket motsvarar 7-8 portioner (5 dl. soppa och en macka är en bra lunch eller lättare middag).

Originalreceptet anger mild Ajvar Relish (en paprikaröra från medelhavsområdet) men jag tycker det blir mesigt och väljer hellre den starka. Det blir en smakrik men inte alltför kryddstark soppa.




Linssoppa med Ajvar Relish

3-4 portioner

  

Grejer du behöver: stavmixer (eller annan mixer); rymlig kastrull (stor gryta om du gör dubbel sats); kniv; skärbräda; slev; sil; (mortel att mala timjan i - eller så smular du bara mellan fingrarna)

 

Ingredienser

 

1 gul lök

1 purjolök

2 stora potatisar

2 dl. röda linser

2 tärningar grönsaksbuljong

1 liter vatten

4-5 msk Ajvar Relish (stark)

2 msk ketchup

½ - 1 tsk torkad timjan

Olja till stekning (t.ex. rapsolja)

Svartpeppar

Salt

 

Så här gör du:

 

Skölj linserna i en sil. Skala och hacka löken (grovhackat räcker eftersom soppan ska mixas). Skölj och strimla purjon. Skala potatisen och skär den i småbitar.

Fräs lök, purjo och potatis några minuter i olja i en rymlig kastrull.

Tillsätt linserna. Smula ner buljongtärningarna och häll på vattnet.

Rör ner Ajvar Relish och ketchup. Tillsätt malen timjan. Krydda med ett par kryddmått svartpeppar.

Låt soppan koka under lock i 15-20 minuter.

Ta kastrullen av värmen och mixa soppan med stavmixer. Smaka av med salt.

Tillsätt vatten om soppan är för tjock.

 

Bek tipsar:

- Förutom min elektroniska stektermometer är stavmixern min bästa vän i köket! Skaffa en - de är hyfsat billiga och värda varenda krona om man vill göra soppor, såser och liknande.
- Soppan är så enkel att göra att du gärna kan göra dubbel sats och frysa in. Du lär få minst 7 portioner.
- Soppan blir ganska tjock om man följer receptet, så man brukar behöva späda med vatten. Gör man dubbel sats kan man behöva späda ordentligt. En upptinad portion behöver dessutom ytterligare lite vatten vid värmning. Ett drygt recept alltså!
- Man kan förstås använda färsk timjan istället för torkad. Men då gäller det att man verkligen bara använder de små bladen och INTE får med timjankvistarna. Dels snurrar de in sig i mixern, dels är de inte trevliga att få i munnen.


Kommentarer
Postat av: Lillemor

Låter gott, billigt, nyttigt och lätt! Tack för tipset!

2007-05-27 @ 22:42:01
Postat av: Susa

Kul att hitta detta recept här! Den soppan brukar jag göra ofta, fast med lite olika ingredienser, bland annat brukar jag ha i morötter. Gott med Ajvar blir det.

2008-09-08 @ 23:13:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback