Musselsås á lá Tora

Jag inviger matbloggen med en personlig favorit: musselsåsen!

Denna rätt lärde jag mig av en f.d. flickvän, som hade hittat den i något tipsblad från ett mejeri. Här har jag helt sonika döpt den efter henne (mest för att enbart ”musselsås” låter rätt tråkigt).

Musslor kan vara ett osäkert kort om man inte känner sina matgäster så väl, eftersom många har svårt för dessa skaldjur. Men gillar man dem är detta en toppenrätt, som passar till både ris och tagliatelle. Min bäste vän Jerker brukar tjata efter den här rätten varje gång vi ses!
Såsen är superenkel att tillaga, och fort går det; du hinner lätt göra såsen medan pastan eller riset kokar.



 

Musselsås á lá Tora

2, ev. 3 personer. Inte vet jag hur mycket ni äter! Men låt säga 2 vuxna och 1 barn då, eller 3 lättare luncher.


 Ingredienser 

1 burk Créme fraiche (2 dl)

1 konservburk musslor, ca 200 gram (även spadet)

1 tärning fiskbuljong

1 tsk örtkryddor (eller efter smak), t.ex. oregano, basilika och timjan.

1 vitlöksklyfta

1/2 – 1 dl. vitvin

Färsk hackad persilja

 

Ris (vanligt vitt parboiled) eller Tagliatelle


Grejer du behöver: 1 kastrull för ris el. pasta och 1 (mindre) kastrull för såsen; konservöppnare; kniv att hacka med; skärbräda; vitlökspress; korkskruv.

 

Gör så här:
Börja med riset/pastan (såsen kommer att bli färdig i lagom tid).

Låt Créme fraichen smälta ner i en kastrull. Rör ner musselspadet och vinet.

Smula ner buljongtärningen och kryddorna. Skala och pressa ner vitlöken. Låt såsen småputtra utan lock på svag värme tills det är dags att äta. Under tiden hackar du persiljan.

Ta kastrullen av värmen och lägg i musslorna (de ska INTE koka – då blir de sega – utan bara värmas). Strö över persiljan och servera!

 

Lättare variant

* Använd Lätt-Créme fraiche. Inte lika gott, dock. Såsen blir också tunnare, så man kan få minska på spadet/vinet.


 

Billigare variant

* Strunta i vinet. Om såsen blir väldigt tjock så späd med lite vatten.

* Strunta i persiljan.


 

Fortfarande gott fast inte lika gott

* Strunta i vitlöken.

* Använd fryst persilja.



162082-2

 

Dryck

Helst ett friskt och fruktigt vitvin (fråga personalen på Systemet om tips!). Annars vatten. Personligen tycker jag inte att öl passar till denna rätt. Och absolut inte söta drycker!



Bek tipsar (det här kan du hoppa över om du är lat och hungrig)

* Denna rätt lagas med konserverade musslor; den blir faktiskt inte alls lika god med färska! På så sätt blir den också billigare, och ingredienserna lättare att få tag på. Jag föredrar Limfjordsmusslor, men de flesta sorter duger – även om de blekare sorterna på glasburk inte brukar smaka lika mycket.

* Fiskfond på flaska är som regel för mild för den här rätten, och kräver att man kryddar mer själv. Med tärning blir det enklare.

* Vin som används i maten behöver inte vara detsamma som man ska dricka till – det känns rätt onödigt att offra ett riktigt fint vin på en sås - men det bör vara av samma typ, dvs. i fråga om friskhet, fruktighet etc. Matlagningsvin går dock oftast bra. Det finns olika sorter, och bäst är (förstås) de som görs på riktigt vin, t.ex. Zeta – men man klarar sig med de billigare sorterna (t.ex. Winborg) som innehåller konstgjorda smakämnen.

* Créme fraiche är ganska fet, så vill man ha en något magrare rätt använder man lättvarianten. Men då får man räkna med att det inte smakar lika gott, och det är en lite större risk att de syrliga ingredienserna (som t.ex. vin) får såsen att skära sig vid kokning (vad det än står på förpackningen, grrr!).

* Tagliatelle är MYCKET godare än spaghetti. Det är också lite dyrare, men värt varenda krona – om man köper rätt sort, vill säga. Det betyder som regel en som innehåller ägg, t.ex. Barilla eller Buitoni. Köp INTE de vederstyggliga billigvarianterna (oftast i idiotiska plastpåsar som går sönder) – de smakar mindre och man får koka dem i en kvart för att de inte ska vara sega som tuggummi. En lagom portion brukar vara 4-6 knyten (jag tar normalt 5).

   

Kommentarer
Postat av: maria

Jag har aldrig varit mycket för skaldjur, mest för att jag har ångest över att måsta koka de stackarna levande (vad än folk säger om att det hela går över snabbt!) men receptet ovan såg faktiskt gott ut... kanske måste rubba på mina principer! :-)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback