Pollo alla Marsala (Marsalakyckling) med polenta och soltorkade tomater

En ny favorit från matlagningskursen i höstas!
Marsalavin är ett italienskt starkvin. Den söta varianten dricks främst till desserter (eller, tja, när man vill), men vinet passar utmärkt till matlagning också! På Systembolaget finns Marsalavin på hel- och halvflaskor, och den mindre räcker till dubbel sats av det här receptet. I originalreceptet anges torrare marsalavin, som t.ex. Pellegrino. Jag har dock bara gjort den med det söta Vecchioflorio vilket blir alldeles utmärkt, och den sorten är dessutom suveränt god till choklad (vilket jag kommer att presentera senare).
Som tillbehör väljer jag stekt/grillad polenta, dvs. majsgryn som kokas i vatten, vilket ger sötma som bryter av mot den ganska kryddiga såsen. Man kan nöja sig med enbart kokad polenta, men jag lägger till några ingredienser efter ett recept från en förpackning. Polentan kan dessutom förberedas, så att man bara behöver steka eller grilla den just före serveringen.
En annorlunda rätt, god och mättande - och väldigt enkel att tillaga!

 

Bli inte förskräckt över längden på den här texten - det är mycket simplare än det ser ut!

Gör man både kycklingen, polentan och de föreslagna tillbehören bör det ta ca 1 - 1 1/2 timme från start till servering, och det är värt varenda minut.

Grejer du behöver till alltihop: 1 kastrull (eller stekpanna) med lock för kycklingen; 1 kastrull för polentan; stekpanna till polentan; 1 liten kastrull för gurkan (om du inte diskar ur polentakastrullen, förstås); en pajform el. liknande, helst med löstagbar botten; skärbräda; kniv; rivjärn; ett fat för mjölet; visp; träslev; papper att lägga kycklingen på (t.ex. en tidning); korkskruv (om du ska dricka vin till, och det ska du väl!)

162082-3
 Pollo alla Marsala (Marsalakyckling)

4 portioner.


 Ingredienser

4 medelstora kycklingfiléer

Vetemjöl

25 g smör (till stekning)

2 msk olivolja

1 ¾ dl. torrt marsalavin

4 msk kycklingfond

25 g smör (till såsen)

Salt

Svartpeppar

 


Gör så här:

Om du ska ha polenta till, börja med den så hinner den stelna och svalna tills kycklingen är färdig.

 

Krydda mjölet med lite salt och peppar, och häll ut det på ett fat.

Lägg kycklingfiléerna på ett papper (för hygienens skull – se nedan). Banka ut filéerna en aning (dock inte helt platta), vänd dem i mjölet och skaka av. Hetta upp smör och olja i en kastrull (eller stekpanna) tills smöret börjar skumma. Lägg i kycklingen och bryn ca 3 minuter på varje sida.

Häll i marsalavinet, rör om och låt det koka upp. Lägg på lock och låt det sjuda i 25-30 minuter eller tills filéerna är klara. Vänd filéerna då och då. (Om du gör dubbel sats, flytta om så att alla filéer kommer ner i vätskan då och då.)

Ta upp filéerna ur pannan och håll dem varma (under folie eller mellan två tallrikar; det är inte hela världen om de kallnar lite eftersom man senare kan lägga ner dem i såsen igen en stund).

Häll kycklingfonden i marsalavinet, låt det koka upp och sedan koka i ett par minuter. Vispa ner det mjuka smöret och smaka av med salt och svartpeppar.

 

OBS! Det kan behövas mer kycklingfond än angivet. Eller mer vin. Du får helt enkelt prova dig fram, men kom ihåg att låta såsen koka en stund efter att du kryddat med peppar innan du smakar av, eftersom pepparn blir starkare vid kokning.



 Polenta med soltorkade tomater

4-6 portioner


 

Ingredienser

2 ½ dl. polentagryn

1 liter vatten

1 tärning grönsaksbuljong

2 dl. riven ost, t.ex. cheddar eller annan smakrik sort

Ca 15 soltorkade tomater, hackade i småbitar (finns färdigstrimlade på burk)

1 msk färsk oregano el. 1 tsk. Torkad

2 msk smör

Salt

Svartpeppar

 


Gör så här:

Koka upp vatten och buljong. Vispa ner polentan, lite i taget. Fortsätt vispa några minuter. När polentan börjar tjockna, byt vispen mot en träslev. Fortsätt tills polentan är tjock (släpper från kanterna, sleven kan nästan stå upprätt). Ta då kastrullen av värmen och rör ner smöret.

Rör ner den rivna osten, de hackade soltorkade tomaterna och oreganon. Blanda väl.

Salta och peppra efter smak (jag är rätt sparsam här). Bred ut polentasmeten i en smord pajform, gärna en med löstagbar botten. Ställ åt sidan och låt svalna.

Just före servering: skär polentan i ”tårtbitar”. Stek bitarna i stek- eller grillpanna, eller grilla i ugn, tills de fått lite färg.




Tillbehör

½ gurka

½ dl. färsk hackad persilja

Smör till fräsning

 


Gör så här:

Dela gurkan på längden och kärna ur den. Skär den i skivor.

Hetta upp smör i en kastrull och fräs gurkan tillsammans med persiljan en stund.


 Billigare variant av menyn
Strunta i ost och/eller tomater i polentan.
Välj andra eller inga tillbehör.  

Dryck

Vitvin! Och här krävs ett som är friskt (för kycklingens skull) och smakrikt (för att matcha marsalavinet). Favoriten just nu är Chateau Coucheroy (2005), som hamnade på 3:e plats på vinprovarnas tio-i-topp-lista för 2006. Kostar för närvarande 96 kr. Men fråga personalen på Systemet om du vill ha ett billigare bra alternativ.

Öl kan nog funka också, men jag har inte provat själv. Tipsa gärna om du hittar något bra!


162082-4


 Bek tipsar 
  • HYGIEN är särskilt viktigt när man hanterar rå kyckling. Campylobacter är inte att leka med. Allt som kycklingen vidrör – knivar, fat, skärbrädor etc. -  ska rengöras NOGA innan de används till något annat (t.ex. skära gurka). Och tvätta händerna både före och efter hantering! Själv lägger jag aldrig rå kyckling direkt på skärbrädan, utan skyddar med en tidning.
  • Rå kyckling måste dessutom bli fullständigt genomstekt/kokt. Det får inte finnas minsta spår av blod! Men följer man ovanstående recept hinner filéerna bli väl genomkokta.
  • Polentan kan förberedas tidigare, så att man bara behöver skära upp och steka den när det är dags att äta. På så sätt kortar man tillagningstiden rejält när gästerna väl anlänt.
  • Även marsalakycklingen kan göras en liten stund i förväg så att man bara behöver lägga ner filéerna i såsen och värma upp det hela; den här rätten kräver inte minutpassning.
  • Just den här kombinationen lämpar sig bra för tallriksservering, eftersom var och en ändå bara ska ha en filé och det blir vackert när man lägger upp den grillade polentan, filén med rikligt med sås över och den gröna persiljegurkan ovanpå!

162082-5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback