Makalös basilikasås

162082-6


Jo, det är faktiskt så: den här såsen saknar motstycke. Vacker grön färg som gör sig fantastiskt till potatis, ugnsbakade tomater och liknande, och en intensiv basilikasmak som passar till praktiskt taget allt kött. (Min svåger, som jag fått receptet av, serverar den även till fisk och försäkrar att det funkar utmärkt; själv har jag inte provat.)
Tillagningstiden är väl ungefär 10 minuter.

(För er nybörjare: det ska vara SMÖR, självklart, inte margarin!)



Makalös basilikasås
(4 personer)

Grejer du behöver: matberedare el. liknande; lite kastrull; visp

Ingredienser

1 kruka färsk basilika
125 g smör, rumstempererat och mjukt
1/2 kryddmått cayennepeppar
2 dl torrt vitt vin (originalreceptet säger torr Vermouth, t.ex. Noilly Prat, men det är inte nödvändigt. Och det går också bra med vitt matlagningsvin.)
1/2 dl. créme fraiche
1/2 tärning grönsaksbuljong

Så här gör du:

(Ta fram smöret i förväg så att det hinner mjukna. Dels går det lättare att blanda, dels kyler det inte ner såsen lika mycket, vilket är bra om man ska äta genast.)

Plocka av basilikabladen och lägg dem i matberedaren. Lägg också ner smöret i mindre bitar.
Tillsätt cayennepeppar och kör ihop till ett kryddsmör.
Blanda vin, créme fraiche och buljongtärning i en kastrull.
Häll vinkoket i matberedaren, lite i taget, och kör alltihop till en slät sås.

Bek tipsar:
- Detta är en sås med kraftig smak, så vill man dricka vin till bör man välja ett med "muskler". Italienska
Gran Mauro är bra, liksom ripasson Monti Garbi.
- En matberedare är i det här fallet bättre än en mixer, eftersom den senare har mindre knivar som tenderar att bara fara runt i smöret utan att blanda någonting. Har man ingen matberedare funkar en stavmixer helt okej, men då behöver man en hög bunke (och förkläde!) när det är dags att mixa ner vinkoket.
- En stavmixer är för övrigt en god investering! Det finns billiga och bra varianter på t.ex. Clas Ohlson, och det blir mindre disk än med en matberedare.
- Eftersom den här såsen innehåller så mycket smör får den INTE KOKA, för då skär den sig och ser väldigt trist ut. Var därför försiktig när du värmer upp den, t.ex. om du frusit in den. 

Kommentarer
Postat av: Jacob W

Din svåger har rätt. Jag åt (och serverade) den till lax för en stund sen, tillsammans med ugnsrostad färskpotatis.



Ingen spydde eller dog.

2008-06-18 @ 13:40:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback